Omar Sharif, le Grand Charmeur

2003

Sphinx Art Productions presenteerde in 2003 in samenwerking met het Filmmuseum en Cinema de Balie ‘Omar Sharif, le Grand Charmeur’. In het programma is een aantal Egyptische en westerse films met deze beroemde acteur te zien. Een selectie van het programma zal ook te zien zijn in verschillende filmhuizen in het land.

Omar Sharif is de enige Arabische acteur met een internationale carrière. Hij werd bekend door zijn optreden in Lawrence of Arabia (1962) van de bekende Engelse regisseur David Lean. Drie jaar later vestigde hij zijn naam definitief na zijn schitterende rol in Doctor Zhivago (1965), eveneens geregisseerd door David Lean.

Omar Sharif heeft in ruim zestig speelfilms gespeeld. Tijdens het filmfestival van Venetië werd hij geëerd met een oeuvreprijs. In het programma worden vijftien van zijn films vertoond. De Egyptische titels zijn nooit uitgebracht in Nederland. De westerse films (o.a. van Sydney Lumet, Andrzej Wajda en Henri Verneuil) zijn hier grotendeels onbekend bij het Arabische filmpubliek. Het programma biedt het publiek de gelegenheid om kennis te maken met beide filmwerelden.

Sphinx Art Productions, de Balie en het Filmmuseum willen met het Sharif-programma een brug slaan tussen de Egyptische (Arabische) en de westerse cinema. Het oeuvre van Omar Sharif dat zijn bij de Egyptische cinema begon, is hiervoor bij uitstek geschikt.
Uit de landen van de ondergaande zon


Cinéma Arabe 2
Cinéma Maroc
Cinema Arabe
Omar Sharif, le Grand Charmeur
Cinema Naieb Mahfoez
Egypte, Mon Amour


Een reis naar het paradijs